SeraiMas Herbs Sdn. Bhd. (1227131-D)
No. 20, Industri Ringan Teres 3 Tingkat Jalan Teguh 2, Taman Industrian Labis 85300 Segamat, Johor

+6012 784 8364
info@seraimas.my

Raja Segala Herba

Blog

TIADA INCOME, TIADA SIMPANAN, TAK SANGGUP BEBANKAN SUAMI DENGAN MEMINTA DUIT

Pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia menyebabkan ramai terkesan termasuk segelintir mereka yang makan gaji. Ada diantara mereka terpaksa bercuti tanpa gaji dan lebih menyedihkan ada yang kehilangan pekerjaan sedangkan mempunyai keluarga, suami dan anak yang perlu ditanggung dan komitmen setiap bulan yang perlu dibayar.

Suri rumah ini sememangnya serba boleh, mereka boleh buat macam-macam benda dalam satu masa. Ada yang menjadi suri rumah sepenuh masa untuk menjaga anak malah ada juga suri rumah separuh masa. Siang hari bekerja lain, balik rumah sambung kerja dan tanggungjawab sebagai ibu dan isteri.

Tiada sesiapa pun yang mahu diuji seperti apa yang berlaku pada hari ini. Tapi apa yang kita boleh lakukan sekarang untuk membantu diri kita dan keluarga adalah tidak berputus asa mencari income dan jangan memilih kerja buat masa sekarang.

Kenapa WANITA wajib ada pendapatan sendiri?

  1. Memiliki harta sendiri
  • Tiada siapa yang mahu rumah tangga yang di bina runtuh begitu saja, tapi itu adalah kemungkinan yang mungkin berlaku pada mana-mana wanita. Bayangkan diri kamu yang tidak bekerja kemudiannya ditinggalkan suami begitu saja.
  • Apa kamu boleh kamu lakukan jika itu terjadi pada diri kamu sendiri? Sebab itu, dalam mindset wanita kena ada impian untuk memiliki wang dan harta sendiri sebagai insuran masa depan.

2. Kecemasan

  • Tabung kecemasan sangat penting. Jika berlaku perkara yang tidak diingini, dan amat memerlukan kewangan, sekurang-kurangnya boleh digunakan semasa kecemasan.

3. Bantu/ tolong suami

  • Tidak mengharapkan suami 100% dalam pengurusan rumah dan anak-anak. Si isteri juga boleh bantu suami aman yang kurang contoh barang dapur atau bil-bil air, elektrik.

4. Simpanan untuk anak-anak

  • Untuk anak-anak pun perlu menabung. Terutama untuk pendidikan mereka masa akan datang.

 5. Reward Diri Sendiri

  • Mestilah ada reward untuk diri sendiri kan. Nak me time ke (minum-minum, shopping seorang diri), beli cincin, beli pakaian dan macam-macam lagi.

Perancangan kewangan yang bijak selain berbelanja mengikut keperluan amat penting dalam menghadapi situasi pandemik Covid-19. Rancanglah perbelanjaan anda, berbelanja mengikut keperluan.

Zaman digital sekarang banyak peluang untuk tambah pendapatan tanpa modal yang ramai surirumah tak tahu. SeraiMas kini ada buka peluang dropship & agent bagi yang berminat tanpa mengelurakan modal. Boleh lihat info detail dkt sini.

https://buatduit.seraimas.my/ atau berminat nak join group whatsapp agent dan dropship dulu boleh join dekat sini

https://bit.ly/2Ntky6N

Jadi, kepada semua wanita diluar sana, jom mulakan langkah pertama untuk bantu suami & keluarga. Puasa pun dah dekat, kan best dapat bantu mak ayah kat kampung

Sorry, the comment form is closed at this time.