SeraiMas Herbs Sdn. Bhd. (1227131-D)
No. 20, Industri Ringan Teres 3 Tingkat Jalan Teguh 2, Taman Industrian Labis 85300 Segamat, Johor

+6012 784 8364
info@seraimas.my

Raja Segala Herba

Blog

HABIS AKAL, BARU TAWAKAL

Bila bercakap pasal tawakal, ramai yang faham konsep “usaha dulu, baru berdoa dan apa nak jadi, jadilah”. Tapi, macam mana pula dengan “habis akal, baru tawakal” ?

Usaha dan akal bergerak seiring dalam membuat suatu pergerakan atau keputusan. Akal mendahului usaha dalam semua perkara. Ada juga yang melakukan sesuatu kerana bermula dari hati. Hendak menerangkan tentang isu akal dan hati ini memang agak rumit.

Berbalik kepada topik “habis akal, baru tawakal” ini. Apa yang dimaksudkan dengan habis akal ialah apabila segala pemikiran yang terlintas telahpun dilakukan dan masih lagi tiada kesan yang kita mahukan.

Seperti salah seorang testimoni berjaya SeraiMas yang menggunakan produk kesihatan Kurma Hidayah, dimana dia seorang surirumah yang sentiasa ceria dalam hidupnya. Sering berbual bersama rakan-rakan, bahagia disamping suami dan anak-anak tercinta serta mudah melaksanakan kerja rumah sebagai seorang suri.

Namun, hendak dijadikan cerita. Allah itu mahu menguji keimanan seseorang hambaNya. Testimoni yang bernama Kak Didi ini disahkan menghidap penyakit ketumbuhan pada payudara. Sebuah penyakit yang paling ditakuti kaum hawa diatas muka bumi ini.

Segala keceriaan yang dia lalui dalam hidupnya lesap serta merta. Apa yang bermain difikiran hanyalah “mati, mati, mati.” Kak Didi menjadi seorang yang pendiam dan pasif. Tidak berbual dengan rakan-rakan dan banyak menyepikan diri berfikiran tentang penyakitnya yang semakin hari semakin berkembang.

Apa yang dilakukan saat itu, hanya mampu termenung dan pasrah. Namun, hadirnya seorang insan anugerah Tuhan yang telah menyinari hidupnya kembali. Allah itu Maha Memahami. Dia berikan seseorang dan sesuatu yang akhirnya berjaya mengecutkan ketumbuhan yang dialami Kak Didi.

Jom kita saksikan dengan lebih jelas dalam siaran langsung yang telah disiarkan pada 1 Februari yang lalu pada siaran RTM TV1 Selamat Pagi Malaysia (Nadi Seri Pagi) bersama Pengasas dan Pengurus Besar SeraiMas Herbs Sdn Bhd tentang isu “Habis Akal, Baru Tawakal.”

Saksikan..

SeraiMas, Raja Segala Herba.

Sorry, the comment form is closed at this time.