SeraiMas Herbs Sdn. Bhd. (1227131-D)
No. 20, Industri Ringan Teres 3 Tingkat Jalan Teguh 2, Taman Industrian Labis 85300 Segamat, Johor

+6012 784 8364
info@seraimas.my

Raja Segala Herba

Blog

DAH ADA D.I.A.B.E.T.E.S NAK MAKAN NASI PUN TAKUT

Makanan ruji rakyat Malaysia adalah Nasi dan menjadi satu keperluan asaa. Tapi jika tak kawal pengambilan nasi setiap hari boleh membawa perubahan negatif pada tahap kesihatan kita sendiri.

Ramai pesakit d.i.a.b.e.t.e.s mengelak makan makanan berkarbohidrat terutamanya nasi putih kerana bimbang akan meningkatkan kandungan glukosa dalam darah.

Tidak ramai antara kita yang kenal atau pernah makan beras perang, ini kerana rakyat Malaysia lebih gemar untuk makan beras biasa atau beras putih kerana ianya lebih murah, tahan lama dan mudah didapati di mana-mana kedai runcit atau pasaraya.

Tahukah anda, beras perang mempunyai kandungan nutrisi yang  tinggi berbanding beras putih biasa? Ini 5 fakta penting yang perlu anda tahu mengenai beras perang sebelum anda mencubanya

  • Mengawal nafsu makan
  • Membantu penghadaman
  • Mengurangkan koles-trol jahat
  • Mengekalkan berat badan seimbang
  • Mengawal kadar gula dalam darah d.i.a.b.e.t.e.s

Orang yang ada d.i.a.b.e.t.e.s jer ke boleh makan beras perang ni? Sebenarnya orang sihat yang tiada penyakit pun boleh makan beras perang ni untuk gaya hidup lebih sihat dan mencegah daripada sebarang penyakit.

Penghidap d.i.a.b.e.t.e.s juga harus menitikberatkan pengambilan sayur-sayuran dan protein seperti tofu, ayam, ikan bagi menyeimbangkan diet.

“Jika hari ini makan nasi, kurangkan saiznya dan lebihkan sayur-sayuran serta protein dalam diet atau gantikan dengan karbohidrat lain sebagai menukar selera. Jangan lupa amalkan suku-suku separuh jugak ye dalam menu diet anda.

Jom tengok koleksi testimoni sebenar produk SeraiMas Hidayah Gold Plus Collagen di link ni https://bit.ly/3sbQMlV

Terus dapatkan rangkaian produk SeraiMas boleh dapatkan di Rx farmasi, Caring pharmacy dan seluruh toko-toko jamu di seluruh Malaysia, sosial media di Facebook dan Instagram https://hidayah.seraimas.my/ atau hubungi 013-7825282.

SeraiMas,

Raja Segala Herba

SeraiMas juga tidak ketinggalan membekalkan makanan semulajadi kepada semua rangkaian produk SeraiMas.

Sorry, the comment form is closed at this time.