SeraiMas Herbs Sdn. Bhd. (1227131-D)
No. 20, Industri Ringan Teres 3 Tingkat Jalan Teguh 2, Taman Industrian Labis 85300 Segamat, Johor

+6012 784 8364
info@seraimas.my

Raja Segala Herba

Blog

Kena berjaga-jaga kalau anda kerap migrain walaupun pada usia baru 33 tahun. Ini sebabnya..

Penyakit tiga serangkai amat popular di kalangan masyarakat Malaysia terutama untuk golongan berumur 55 tahun ke atas. Namun, golongan muda terutama yang berumur 35 hingga 45 tahun belum boleh menarik nafas lega dan berasa selamat. 

Ini disebabkan simptom-simptom penyakit tiga serangkai semakin meningkat di kalangan golongan tersebut. Simptom darah tinggi adalah petanda awal tubuh anda perlukan perhatian khusus dari aspek kesihatan, gaya hidup, dan cara pemakanan. 

Dalam artikel kali ini, penulis akan membincangkan dan berkongsi tentang salah satu dari penyakit tiga serangkai; fokus utama kepada penyakit darah tinggi atau lebih dikenali sebagai hipertensi di kalangan petugas kesihatan.

Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan kesihatan diri sendiri serta orang tersayang terjaga.

Darah tinggi tu apa sebenarnya?

“Darah tinggi adalah salah satu dari tiga penyakit serangkai yang membuatkan seseorang itu berisiko tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular (jantung)” Dr Sazrina, Pegawai Perubatan KKM. 

Beliau menambah, “Kebanyakan pesakit yang menghidap darah tinggi ini meninggal dunia disebabkan serangan jantung”

Apakah simptom orang yang ada darah tinggi?

Jika anda berusia 35 tahun ke atas dan kerap berasa migrain atau kerap mood swing ketika di tempat kerja, anda mungkin berisiko menghidap penyakit ini. 

Antara simptom – simptom lain adalah: 

● Sesak atau sukar bernafas 

● Hidung berdarah 

● Muka kerap kemerahan 

● Sakit kepala 

● Sakit dada seperti ditekan kedalam 

● Mata semakin kabur 

● Kencing berdarah 

Bila dah mula nampak simptom, apa nak buat?

Jangan risau. Simptom penyakit ini boleh dicegah sebelum terlambat dan mudarat besar boleh dielak sekiranya dikesan awal. 

Sekiranya anda mula dapati simptom tersebut muncul, anda perlu segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Untuk mengawal simptom darah tinggi, anda kena cepat-cepat mengamalkan gaya hidup sihat. Contohnya banyakan aktiviti outdoor seperti joging atau exercise untuk mengeluarkan peluh.

Anda juga kena lebihkan pengambilan makanan serat tinggi dan banyakan minum air kosong supaya sistem tubuh anda dapat berfungsi dengan baik. Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), anda boleh mulakan senaman di dalam rumah seperti pumping, lompat bintang, lompat skiping, ketuk ketampi, dan joging di sekitar rumah.

Tapi, disini penulis nak ingatkan anda kena buat ikut kemampuan diri sendiri dan jangan compare kelebihan orang lain dengan kemampuan anda. Ya, kita semua maklum setiap orang ada batasan mereka sendiri, jadi jika anda nak mulakan gaya hidup baru yang sihat, buatlah ikut kemampuan sendiri dan rujuk kepada kawan-kawan atau ahli keluarga yang lebih mahir. 

Selain itu, sekiranya anda kurang tenaga untuk exercise, anda boleh luangkan masa kualiti bersama keluarga untuk mengemas, menyapu, dan cuci rumah. Ini bagi memastikan tubuh anda dapat mengeluarkan peluh melalui aktiviti fizikal. 

Anda hanya perlu luangkan masa antara 30 minit hingga 1 jam sehari sebanyak 3 hari seminggu sudah memadai dan ikatan keluarga pun bertambah erat. Simptom pun dapat dikawal. 

Tapi saya baru 33 tahun, kenapa saya berisiko untuk ada darah tinggi?

Data dari Survei Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2019 menunjukkan 1.7 juta penduduk Malaysia menghidap darah tinggi dan hanya separuh yang sedar mereka ada simptom, dan hanya segelintir yang faham penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi jantung. Kajian KKM menunjukkan simptom ini kerap berlaku pada mereka yang tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat kerana terlalu sibuk bekerja setiap hari dan kurang quality time bersama keluarga.

Jika anda ada sejarah ahli keluarga yang menghidap darah tinggi. Risiko untuk anda mewarisi simptom penyakit ini adalah tinggi kerana warisan genetik. Untuk golongan ini, anda di nasihatkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat secara konsisten dan diet pemakanan yang disiplin bagi mengurangkan atau mengawal simptom penyakit ini dari peringkat awal.

Apakah punca penyakit darah tinggi?

Antara punca yang menyebabkan simptom ini adalah suka makan pada lewat malam, tabiat ketagihan merokok, dan rutin tidur yang tak menentu. 

Tabiat ketagihan merokok akan menyebabkan darah yang dipam dari jantung mengalir lebih laju dari biasa menyebabkan jantung anda terpaksa bekerja lebih kuat dari biasa. 

Rutin tidur yang tak tetap menyebabkan badan anda keliru dengan rutin harian dan menyukarkan badan untuk kenal pasti waktu rehat dan waktu kerja.

Ini juga akan menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih keras dari biasa untuk menyalur darah ke seluruh tubuh. 

Boleh cegah ke penyakit ini? 

Ya, sudah tentu penyakit ini boleh dicegah dan dirawat. 

Kerana Rasulullah pernah bersabda “Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati”. 

Doktor Sazrina menasihatkan kepada pesakit yang menunjukkan simptom ini supaya mengurangkan kadar pengambilan makanan mengandungi garam yang tinggi seperti french fries, jeruk asam, perasa makanan tambahan, dan mi segera. 

Jika anda gemar makan makanan segera setiap hari, anda boleh mulakan dengan kurangkan kekerapan kepada hanya sekali dalam seminggu atau sekali dalam dua minggu. 

Pesakit juga di nasihatkan untuk kurangkan berat badan, kurangkan garam, dan juga kurangkan tabiat merokok sekiranya mereka merokok. 

Selain itu, dengan mengamalkan gaya pemakanan seimbang juga terbukti boleh memberi kesembuhan untuk penyakit tulang, kanser, jantung, strok, dan diabetes. 

Dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan pemakanan seimbang, penyakit darah tinggi dapat dicegah dari berlarutan ke peringkat lebih serius.

Untuk perokok tegar diluar sana yang ada simptom seperti kerap pening kepala atau sakit dada, anda digalakkan untuk mula merancang mengurangkan tabiat merokok dan seterusnya menghentikan amalan tersebut. Jangan lupa untuk buat pemeriksaan doktor dan dapatkan nasihat mereka tentang simptom yang anda rasa. 

Tabiat ini mungkin kelihatan sukar pada awalnya, tapi percayalah pada kemampuan diri anda sebab ramai dah berjaya.

Kalau pesakit dah tunjuk simptom, boleh rawat lagi ke?

Untuk pesakit yang telah dikesan mempunyai tekanan darah tinggi, pesakit perlu disiplin dalam pengambilan ubatan dari doktor dan di nasihatkan untuk segera ubah cara hidup ke arah yang lebih aktif. 

Dapatkan rehat yang cukup.

Penyakit darah tinggi amat popular di kalangan golongan berusia lingkungan 55 tahun ke atas. Namun peningkatan trend kini menunjukkan golongan muda lingkungan 31 hingga 50 tahun turut mula menunjukkan simptom yang sama. 

Jika simptom penyakit darah tinggi tidak dirawat pada peringkat awal, ia akan mengakibatkan serangan jantung secara mengejut ataupun lebih teruk kegagalan jantung berfungsi. 

Jangan risau, penyakit ini boleh dicegah di peringkat awal melalui amalan gaya hidup yang sihat, penjagaan diet pemakanan yang disiplin, dan menjalankan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya setahun sekali. 

Langkah pencegahan terbaik yang boleh diamalkan adalah dengan mendapatkan rehat dan tidur secukupnya. 

Semoga bermanfaat dan selamat beramal. 

Sorry, the comment form is closed at this time.