SeraiMas Herbs Sdn. Bhd. (1227131-D)
No. 20, Industri Ringan Teres 3 Tingkat Jalan Teguh 2, Taman Industrian Labis 85300 Segamat, Johor

+6012 784 8364
info@seraimas.my

Raja Segala Herba

Blog

KESAN WANITA ALAMI MASALAH HAID TAK TERATUR..

Kitaran haid adalah satu perkara penting dalam aspek kesuburan wanita. Tetapi apa yang dimaksudkan dengan haid tidak teratur atau kitaran haid tidak normal? Paling penting, adakah ia boleh memberi kesan kepada kehamilan?

APA ITU KITARAN HAID?

Haid biasanya bermula semasa usia akil baligh bagi seorang reamaja yang meningkat dewasa di antara umur 9 sehingga 16 tahun dan ia akan berterusan sehingga individu itu mengalami menopaus, pada usia antara 51 tahun.

Purata kitaran haid tempoh daripada awal haid hingga ke kitaran haid seterusnya dan yang normal bagi seseorang individu kebiasaannya adalah selama 28 hari. Namun, ia berbeza bagi setiap individu.

Adalah normal untuk anda mempunyai kitaran haid yang lebih pendek atau panjang. Kitaran yang tak teratur adalah apabila tempoh kitaran melebihi 35 hari atau kitarannya tidak menentu.

SIMPTOM-SIMPTOM HAID TAK TERATUR

Simptom utama haid tak teratur apabila kitaran haid menjadi lebih panjang daripada 35 hari atau tak menentu dan kerap berubah.

Jika darah haid yang keluar terlalu banyak atau berkurangan, ia juga antara simptom, selain dari tempoh kedatangan haid yang berbeza-beza setiap.

ANTARA SIMPTOM LAIN

 • Kekejangan pada badan
 • Payudara terasa berat
 • Mengalami sakit kepala
 • Berlaku perubahan emosi
 • Perut kembung

MENGAPA MASALAH KITARAN HAID TIDAK NORMAL BOLEH BERLAKU?

Masalah ni sering ditakuti oleh wanita lagi-lagi yang dah berkawen kerana ada dikalangan mereka sedang ikhtiar atau merancang untuk hamil

 • Gaya hidup tak seimbang
 • Ibu yang menyusukan bayi
 • Perubahan fizikal atau emosi
 • Selepas bersalin hormone jadi tak menentu

BAGAIMANA NAK RAWAT KITARAN HAID UNTUK MENJADI NORMAL?

Boleh cuba 3 cara dibawah terlebih dahulu

 • Kawal berat badan
 • Aamalkan gaya hidup sihat
 • Jaga pemakanan dan diet seimbang

KESAN HAID TAK TERATUR

Haid tak teratur boleh memberikan kesan yang tak baik kepada sistem tubuh badan normal seorang wanita. Apatah lagi untuk jangka panjang mesti akan memberikan kesan kepada kesihatan. Tak mustahil juga boleh mengganggu hubungan suami isteri. Antara akibat daripada period tak stabil ni ialah:

#Kemandulan: Period tak stabil boleh jadi tanda adalah masalah yang serius. Rawatan yang lambat boleh memburukkan lagi keadaan dan merosakkan sistem peranakan dan rahim wanita. Contohnya masalah cyst kronik pada saluran tiub fallopio boleh menyebabkan tiub terpaksa dibuang.

#Ketidaksuburan dan sukar hamil: Impian setiap wanita dan pasangan yang dah berkahwin adalah ingin mendapatkan anak sebagai zuriat sendiri. Tapi masalah period boleh mengganggu kesuburan dan peluang untuk hamil jadi sukar.

# Masalah kesihatan seperti anemia:  Haid tidak teratur juga boleh menyebabkan haid berpanjangan. Ini menyebabkan kehilangan darah yang banyak. Badan jadi lemah dan mudah pengsan.

5 KELEBIHAN SIEDAARA RAHSIA KESIHATAN WANITA

Ini adalah Top 5 untuk kelebihan produk Siedaara yang lebih mengkhususkan kepada ciri-ciri terpenting didalam penghasilkan produk ini adalah dengan bertujuan untuk merawat atau mencegah:

 1. MERAWAT RAHIM SELEPAS BERSALIN
 2. MEMBANTU MENSTABILKAN PARAS HORMON WANITA
 3. KITARAN HAID LEBIH TERATUR
 4. MELANCARKAN PEREDARAN DARAH
 5. MENGHILANGKAN KEPUTEHAN

Semoga sharing artikel ni memberi manfaat dan membantu kepada wanita-wanita diluar sana..

Eh nak try la produk Siedaara ni, macam mana ye? Kebetulan SeraiMas ada buat promosi special Ramadhan untuk wanita di luar sana..Pelbagai promosi menarik, boleh dapatkan di sini sementara promosi berjalan https://siedaara.seraimas.my/

Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga anda sihat-sihat sentiasa.

SeraiMas,Raja Segala Herba

Sorry, the comment form is closed at this time.