SeraiMas Herbs Sdn. Bhd. (1227131-D)
No. 20, Industri Ringan Teres 3 Tingkat Jalan Teguh 2, Taman Industrian Labis 85300 Segamat, Johor

+6012 784 8364
info@seraimas.my

Raja Segala Herba

Blog

Umur dah lebih 35 tahun? Hati-hati dengan 5 sebab kenapa anda berisiko terkena serangan jantung

Berita tentang kematian berpunca dari serangan jantung sering kedengaran di telinga kita sama ada dialami sendiri oleh pasangan, ahli keluarga, ibu bapa, sahabat bahkan mungkin oleh diri sendiri.

Walaupun begitu, masih ada ramai rakyat Malaysia yang sudah berusia namun masih kurang faham dan ambil cakna.

Akibatnya merisikokan sehingga 1 dari 5 orang untuk terkena serangan jantung ini. Tambahan pula semakin ramai yang kurang mengamalkan gaya hidup sihat walaupun umur sudah lanjut.

Ini kerana mereka sering sahaja duduk di rumah tanpa bersenam beralasankan Perintah Kawalan Pergerakan di serata negara.

Artikel ini akan mengajak anda memahami apa itu serangan jantung dan bagaimana bersukan boleh mengurangkan risiko serangan jantung untuk anda yang telah mencecah 30an dan mahu menjalani hidup yang lebih sihat.

Apa itu serangan jantung?

Bagi memudahkan kefahaman anda, kami bahagikan apa itu serangan jantung berdasarkan 3 poin dibawah. Serangan jantung adalah:

 1. Situasi kecemasan dari aspek kesihatan yang serius
 2. Proses penghantaran bekalan darah ke jantung disekat secara tiba-tiba
 3. Kerana darah yang sepatutnya dalam bentuk cecair menjadi beku

Bagaimana nak tahu tanda serangan jantung?

AMARAN: JANGAN TANGGUH UNTUK BERHUBUNG DENGAN PIHAK HOSPITAL SEKIRANYA ANDA MEMPUNYAI SIMPTOM SEPERTI DIBAWAH:

 1. Sesak dada – rasa seperti ada tekanan di tengah dada atau berdekatan dengannya
 2. sakit di bahagian badan yang lain – terasa seperti sakit dari dada ke lengan anda (biasanya lengan kiri terjejas, tetapi boleh mempengaruhi kedua-dua lengan), rahang, leher, belakang dan perut 
 3. berasa pening atau terawang-awang yang tidak normal
 4. Berpeluh yang tidak normal
 5. sesak nafas yang tidak normal
 6. berasa loya atau muntah yang menyakitkan
 7. rasa kebimbangan yang luar biasa (serupa dengan serangan panik)
 8. batuk mendesah atau batuk berdehit

Walaupun sakit dada kadangkala parah, sesetengah orang yang sudah berumur 40an tetapi kurang bersenam mungkin hanya mengalami sakit ringan, sama seperti senak pada bahagian perut.

Dalam beberapa kes, mungkin tidak ada sakit dada sama sekali, terutama pada wanita, orang tua, dan orang yang menderita diabetes.

Ini adalah simptom umum yang membantu menentukan sama ada anda mengalami serangan jantung. Jangan tunggu sehingga anda penuhi ciri-ciri diatas sebelum mengambil tindakan lanjut!

Kenapa anda berisiko terkena serangan jantung:

Banyak kajian yang dilakukan bagi mencari sebab anda berisiko terkena serangan jantung pada usia yang semakin meningkat (Jangan terlalu selesa walaupun “baru” berusia 30an ya!) 

Kegiatan dan Aktiviti Senaman

Langkah Mudah kenalpasti tahap aktiviti anda:

 1. Cuba buat kiraan berapa hari dalam minggu ini anda bersenam
 2. Daripada jumlah hari, berapa jam anda bersenam
 3. Daripada jumlah jam senaman, apa aktiviti yang anda lakukan

Dengan menjawab 3 soalan mudah diatas, anda boleh lakukan analisis kendiri dan memberikan gred kepada pencapaian diri anda. Oh, anda belum memegang pen dan kertas lagi? Tidak mengapa, mari kita lakukan bersama-sama

Pertama anda perlu tahu gred yang optimum untuk badan anda, kemudian letakkan gred kecergasan sekarang dan akhirnya tetapkan target gred terbaik untuk anda capai.

Kembali kepada 3 soalan diatas, kita bahagikan cara menjawab kepada dua kategori umum seperti dibawah:

 1. Garis Panduan Umum untuk Orang Dewasa (30an keatas)

Secara umumnya, orang dewasa perlu bergerak lebih banyak dan duduk lebih sedikit sepanjang hari. Walaupun hanya sempat melakukan sedikit aktiviti fizikal, itu lebih baik daripada tiada langsung.

Orang dewasa yang kurang duduk dan melakukan aktiviti fizikal dari sederhana hingga optimum memberikan banyak manfaat kesihatan selain mengelakkan terkena serangan jantung.

• Untuk manfaat kesihatan yang optimum, orang dewasa perlu melakukan sekurang-kurangnya 150 minit (2 jam dan 30 minit) hingga 300 minit (5 jam) seminggu dengan intensiti sederhana, atau 75 minit (1 jam dan 15 minit) hingga 150 minit (2 jam 30 minit) seminggu aktiviti fizikal aerobik berintensiti tinggi, atau gabungan aktiviti aerobik intensiti sederhana dan tinggi. Sebaiknya, aktiviti ini harus dilakukan sepanjang minggu.

• Manfaat kesihatan yang lebih banyak akan diperoleh dengan melibatkan diri dalam aktiviti fizikal melebihi kebiasaan 300 minit (5 jam) dengan aktiviti fizikal intensiti sederhana seminggu.

• Orang yang sudah berumur 30an juga perlu melakukan aktiviti pengukuhan otot dengan intensiti sederhana atau tinggi iaitu aktiviti yang melibatkan semua kumpulan otot utama pada 2 atau lebih hari dalam seminggu, kerana aktiviti ini memberikan manfaat tambahan pada kesihatan.

 1. Garis Panduan Umum untuk Orang Dewasa yang Lebih Tua (55 keatas)

Panduan umum diatas  juga boleh diamalkan untuk orang dewasa yang lebih tua (lebih 55 tahun). Walaubagaimanapun, garis panduan umum berikut adalah lebih sesuai untuk orang dewasa yang lebih tua atau warga emas:

• Sebahagian daripada aktiviti fizikal mingguan untuk orang dewasa yang lebih tua adalah mereka digalakkan melakukan aktiviti fizikal melibatkan pelbagai komponen tubuh badan yang seimbang iaitu merangkumi aktiviti aerobik yang menguatkan otot.

• Kelompok ini perlu berhati-hati dalam menentukan tahap latihan yang mereka boleh lakukan. Warga emas yang sedang mempunyai penyakit kronik perlu memahami bagaimana keadaan fizikalnya serta penyakit yang dihidapinya mempengaruhi kemampuan melakukan aktiviti fizikal secara berkala dengan selamat.

• Jika warga emas ini tidak dapat melakukan aktiviti aerobik intensiti sederhana selama 150 minit seminggu kerana keadaan kronik yang dialami, mereka perlu aktif secara fizikal sebagaimana yang mampu walaupun tidak banyak, paling kurang tidak hanya duduk diam di satu-satu tempat dalam masa yang lama.

Sorry, the comment form is closed at this time.